Astrum-keskus on edelläkävijä myös energiantuotannossa. Syksyllä 2013 keskuksen katolle valmistui Suomen suurin aurinkovoimala, joka tuottaa puhdasta uusiutuvaa energiaa koko kiinteistön toimintaan.

AURINKOENERGIA ASTRUMISSA

Täällä Salorankadulla on aina oltu kiinni teknologisen kehityksen kärjessä. Astrum-keskus seuraa edeltäjiensä jalanjäljissä tarjoamalla kiinteistön käyttäjille puhdasta aurinkosähköä, jota tuotetaan kiinteistön omalla, nykyaikaisella aurinkovoimalalla.

Salolainen perheyritys Areva Solar Oy rakensi syksyllä 2013 Astrum-keskuksen katolle Suomen suurimman aurinkovoimalan, jonka kapasiteetti on 322kWp. Voimalan arvioitu vuotuinen sähköntuotto on 300MWh ja se jauhaa sähköä ympäri vuoden. Tehokkaimmillaan voimala on valoisaan aikaan, maaliskuulta lokakuulle.

MITEN AURINKOVOIMALA TOIMII?

Auringon säteilemää valoenergiaa otetaan talteen aurinkopaneeleilla. Yksi 240W paneeli on kooltaan 1,6m2 ja Astrum-keskuksen katolla näitä paneeleita on 1344 kappaletta, eli kaikkiaan paneelimeri ulottuu peräti 4000 neliömetrin alalle. Paneelit on kiinnitetty Areva Solarin suunnittelemiin ja Salossa valmistettuihin telineisiin, jotka kestävät suomalaisen sään vaihteluita, lumikuormia ja tuulenpuuskia.

Aurinkopaneelit tuottavat tasasähköä, eli jotta sähkö saadaan kiinteistön käyttöön, syötetään tasasähkö inverttereihin, vaihtomuuntajiin. Astrum-keskuksen massiivisen aurinkovoimalan 16 invertteriä puolestaan syöttävät vaihtovirran suoraan kiinteistön sähkökeskukseen, joka on kiinni yleisessä sähköverkossa.

Aurinkosähköä käytetään pääsääntöisesti kiinteistön tarpeisiin, joista se kattaa vaihtelevan osuuden vuodenajasta riippuen. Valoisaan aikaan on myös mahdollista saavuttaa sellaisia tuotantohuippuja, jolloin sähköä tulee yli oman tarpeen; silloin sähkön ylituotanto syötetään yleiseen sähköverkkoon.

AURINKOSÄHKÖSTÄ YLEISESTI

Aurinko paistaa vielä noin viisi miljardia vuotta, joten ilmaisena energianlähteenä se on käytännössä ehtymätön. Aurinko säteilee Suomessa jokaiselle neliömetrille noin 1000kWh vuodessa ja nykyaikaisilla tehokkailla aurinkopaneeleilla siitä pystytään ottamaan talteen jopa 15-20%.

Aurinkosähkön tuottamisesta ei synny minkäänlaisia päästöjä tai muita haitallisia sivuvaikutuksia, eli se on 100% ympäristöystävällinen vaihtoehto. Aurinkosähkö on myös edullista ja sen tuottaminen vaivatonta – huoltovapaan voimalan rakentamisen jälkeen aurinkosähkön tuotanto pyörii itsekseen, täysin ilmaisella raaka-aineella.

Aurinkoenergia onkin ehdottomasti yksi merkittävimmistä tulevaisuuden energiamuodoista, jonka käytön ennustetaan lisääntyvän merkittävästi myös Suomessa. Me Salon Astrum-keskuksessa olemme siis jälleen kehityksen aallonharjalla.

Astrumin aurinkoenergia lukuina

  • Arvioitu vuotuinen tuotto: 300 MWh
  • Hetkellinen maksimituotantokapasiteetti: 322,56 kWh
  • Aurinkopaneelit: 1344kpl 240W, koko 1,6m2, hyötysuhde 15%
  • Invertterit: 16kpl STP 17 000
  • Vuotuinen säästöarvio: 45 000€
  • Rakennusvuosi: 2013
  • Rakennus ja suunnittelu: Areva Solar Oy
  • Ympäristöystävällisyys: 100%
  • Huoltovapaus: 50 vuotta
  • Raaka-aineen riittävyys: 5 000 000 000 vuotta